Upper Rockridge Residence by AAA Architecture in Oakland, California

Upper Rockridge Residence by AAA Architecture in Oakland, California


challenge: top Rockridge ResidenceArchitects: place: Oakland, California, USAPhotographs by using: Courtesy of 

 had been commissioned to layout a residence for a site located in top Rockridge in the Oakland Hills. The lot become without a doubt one of the only a few grassy masses that remained after the Oakland Hills Firestorm in 1991.the principle requirement that the clients had for the higher Rockridge house changed into that it'd maximize the views that the lot provides in addition to join the interior areas to the outside. It was to be designed to embody the modernist principals of California’s satisfactory residential architecture.

The Oakland Hills Firestorm left behind gray ash and blackened foundations from hundreds of houses. Over two decades later only a few grassy masses stay as reminders of this occasion. this kind of had once been a 1958 redwood-clad house through William Wurster in top Rockridge. Our customers obtained the lot various years ago and commenced down the route towards their dream home with several specific architects before coming to AAA structure with Randolph R. Ruiz and Benjamin Parco.

We had been asked to design a residence for this web site that could maximize perspectives, connect to the outdoors, function expressive materiality, and embody the modernists principals of California’s first-rate structure. thru their previous design efforts, the customers had advanced a few strong preconceptions for a way the house should be arranged. In fact, the four preceding schemes they had advanced were nearly same in their organization and siting. We satisfied them to explore new opportunities with us, and as a result, we ended up producing dozens of iterative schemes in an effort to arrive on the sudden.

correctly responding to this lovely site became the critical project of this assignment. We faced a huge, but awkward lot; notable perspectives, however close pals; and wonderful climate, however harsh publicity. these situations demanded a solution that took gain of the entirety the web site had to offer. The clients in the long run chose a layout that uses offset bars to create front and rear courtyards divided by a two-tale tall breakfast room. The ground floor is organized by four parallel traces of masonry walls oriented towards the site’s perspectives. those walls outline the house’s two bars and are both interrupted and related by using windows and glass doorways. The jap wall of every bar is buttressed at everyday intervals to subtly outline interior spaces and to cast off the want for interrupting shear walls or costly second frames. the second floor includes three bedrooms and an office situated inside four packing containers balanced upon the masonry partitions under, and clad in charred cedar. massive glass windows at this level are framed in projecting metallic hoods in an effort to contain operable louver displays at 3 locations with western publicity.

The modules of the insulated, ground face concrete block helped impose a rigor to the plans that is effortlessly lost in timber frame production. The blocks allowed for an honest and attractive expression of shape that added numerous architectural cost to both the interior and outdoors whilst conveying the feel and permanence of stone. furthermore, the thermal mass and crucial insulation of the block allowed us to open up huge areas of glass and nevertheless outperform California’s stringent energy necessities by using a massive margin.

The house utilizes a extensive range of strategies and capabilities to lessen its impact on the environment and its occupants. these include high-efficiency furniture and gadget, zoned HVAC, low-VOC coatings, under slab radon venting, efficient framing strategies, and drought tolerant landscaping. The residence will be green factor-rated.

Source: Here

Upper Rockridge Residence by AAA Architecture in Oakland, California Photo Gallery