Highgate Hill Townhouse Project by LLI Design in London, UK

Highgate Hill Townhouse Project by LLI Design in London, UK


venture: Highgate HillArchitects: area: London, United KingdomArea: three,500 sqftPhotographs with the aid of: Courtesy of 

 has recently completed their redesign challenge of a 7-story townhouse in Highgate, considered one of London’s most steeply-priced suburbs.The owners of the house liked the concept of residing in a modern-day home however were additionally concerned that it could emerge as bloodless and lack in personality. They wanted to create a new surroundings and that they employed  to do it for them, consequently, the Highgate Hill townhouse received an super makeover.

LLI layout currently finished a total remodel and refurbishment of a 7 storey townhouse in Highgate, a leafy and perfect a part of London.

The owners desired to create a new environment; they appreciated the idea of getting a contemporary residence and agreed that the residence lent itself to this, but they were involved that current design might be cold and impersonal.

The short turned into to create a contemporary family domestic, not in a stark medical sense, but instead, colourful and practical. the important thing to the general fulfillment of the layout changed into to re-suppose the dynamics of all the spaces and trade the present layouts to offer a layout and go with the flow which replied to their brief. The family had a large collection of antique travel posters that they wanted to show prominently across the house.

despite the fact that the house was c. 3500 sq.ft, with beneficiant room sizes, the house changed into very vertical comprising of seven floors, with every room being correctly on a 1/2 landing; with a important core staircase connecting them. general the rooms seemed disconnected from every other without drift or relationship among them. The staircase and hallways have been poorly lit and had a dark feel.

The design revolved around redefining the overall arrangements. We introduced light into the staircase, by adding greater skylights on the pinnacle floor and additionally adding a floor-to-ceiling window at the 0.33 ground 1/2 touchdown.

We decided that it'd had been logistically complex to replace the present staircase, so we stripped back the existing structure, re-clad it in a greyed all rightand re-designed spindles, banister rail and newel posts, to be in line with the new heat current aesthetic.

The ground ground configuration changed into maintained, however we redesigned the office to double as a guest room and as a take a look at wherein we coated one wall with write on / wipe off wallpaper. All home workplace paraphernalia, which includes printers and submitting turned into contained within a bespoke joinery cabinet. We redesigned the otherwise redundant understair area to house a bespoke joinery shoe storage unit.

earlier than

After

the existing kitchen become placed on the second one ground which was impractical because the heart of the home. We relocated the kitchen to the first floor at rear of the assets which had existing get right of entry to to the terrace and lawn by using manner of 2 pairs of french doors in a masonry wall. We removed the wall and the french doorways and extended the outlet to four metres. We hooked up full height sliding doors set in varnished hardwood frames, developing a mild and airy kitchen with a outstanding views and direct get entry to to the terrace and lawn.

We placed the kitchen island to look out over the lawn and created a separate pantry. there has been an present chimney however no fire, so we specified a gasoline ribbon hearth and delivered some informal seating inside the shape of a chaise longue. On the opposite side of the room we designed a bespoke geared up banquette and specific a cutting-edge all rightdining desk to seat 12 with no trouble.

the second floor where the kitchen changed into in the beginning positioned changed into reconfigured with a larger landing at the pinnacle of the stairs, a completely beneficiant sized application room, a health club and a own family television room.

The software room featured bespoke joinery gadgets to deal with an airing cabinet, washing device and dryer; which have been established at waist top with washing baskets underneath so there has been no need to bend down to trade over the showering. The high level utility room joinery devices in which white matt lacquer and the low stage units had been middle of the night blue with a white composite worktop. those smooth lines had been set towards a characteristic wall of Cole & Son Fornasetti “Clouds” wallpaper.

The television Room featured a bespoke illuminated tv wall cabinet with severa cupboards and alcoves for showing objects and accessories.

on the 1/3 floor, we desired to create a welcoming, calming, formal residing room. We eliminated the existing french home windows and juliette balcony over the terrace under and replaced them with floor to ceiling casement windows set in varnished hardwood frames. We eliminated the prevailing fire and designed and established a present day bespoke Pietra Serena stone fireplace with easy confident traces. either aspect of the fire we designed bespoke garage and show units in conjunction with a ornamental log shop feature. We exact a huge and really relaxed L formed sofa and ottoman as well as a few cozy armchairs with tables and lamps beside them.

on the fourth floor, bedrooms 2 and three and accompanying ensuite toilets have been redesigned as areas private to the own family’s children. In bedroom 2 we designed a a laugh mid-peak bed unit with garage shelves for use as steps as much as the mattress and a den below with sliding doorways. We redesigned the rest room with a wall of replicate fronted garage and detailed interesting characteristic tiles.

bedroom become three designed to offer a “cool” bedroom – with a mystery area to talk / hold out with pals. We designed a bespoke joinery unit which while opened contained a chest of drawers upon which we created an upholstered seating place.

For the mattress we designed a bespoke matt lacquered truckle mattress with cushions alongside one aspect so it can double as a daybed. inside the rest of the room we unique a bubble chair and included a writing table.

the existing master bedroom at the fifth ground comprised an over sized bed room, a small ensuite toilet and a small dressing room. We reconfigured this to turn out to be a smaller but better proportioned bed room, a luxurious rest room suite and designed an extended bespoke dressing room.

at the sixth floor, bed room 4 become redesigned to create an exciting environment with a bespoke mattress which integrated illuminated show alcoves.

considered lights layout at some point of the belongings was also an essential element of the general layout, particularly so in a townhouse wherein vertical circulate in the course of the constructing turned into steady and more than one floors might be used concurrently. The lighting fixtures scheme become managed on a Rako clever lighting fixtures gadget which allowed for distinctive moods / scenes to be set, both indoor and outdoor.

In open plan overlapping regions inclusive of the kitchen / eating room / terrace, the lighting fixtures layout becomes an important feature of ways the spaces feature. We designed scenes for “dining”, “cooking”, “watch television”, “entertaining” etc as relevant to each room, which set specific moods, adjusting lighting fixtures each inside and outside to create an ecosystem applicable to the function of the room at that time.

To further beautify the house we designed and designated an entire residence song distribution gadget with 7 distinctive zones, gambling via in-ceiling audio system and outside audio system inside the lawn / terrace, permitting unique tune to be played across every zone all controllable from devices including an iPhone / iPad etc.

by means of changing the dynamics of the areas concerned we maximized the to be had area growing a current, but colourful, warm and inviting home; with a harmonious experience as you pass up the house, however with every ground having its own character.

As with most people of LLI layout’s tasks, the construction, joinery, home automation and landscaping have been achieved through our in-house vertically integrated groups – Pegasus assets & Pegasus Automation.

The assignment these days gained an award in the interior layout, London category of the United Kingdom property Awards, in affiliation with Bentley cars.

London indoors designers LLI layout offer a comprehensive design service developing superbly crafted interiors for discerning clients. The creative team is led by using design Director Linda Levene. Her background as a fashion and textile clothier is meditated in her love of shape, texture and color.

current initiatives encompass the indoors layout and modernisation of homes in Hampstead, Belgravia and Highgate including a 10,000 sq.toes victorian residence, a 12,000 squaretoes new construct domestic and the co-becoming a member of and re-making plans of two apartments to offer a unmarried luxury penthouse.

Source: Here

Highgate Hill Townhouse Project by LLI Design in London, UK Photo Gallery