Datum House by Rob Kennon Architects in Melbourne, Australia

Datum House by Rob Kennon Architects in Melbourne, Australia


undertaking: Datum HouseArchitects: region: Abbotsford, Victoria, AustraliaArea: 1,959 squareftPhotographs by way of: 

The Datum residence venture is a restoration and renovation mission by way of Melbourne-primarily based studio . It entails the refurbishing of an existing Victorian weatherboard residence and its transformation into a modern-day dwelling which can accommodate the ordinary lives of the patron’s circle of relatives.placed in the Abbotsford suburb of Melbourne, Australia, the Datum residence has undergone a widespread restoration and addition paintings with a purpose to differentiate each purposeful region of the house by way of clever use of extent and light.

This current Victorian weatherboard residing required sizeable restoration and unique work to match its new younger own family. the principle goal in this south-going through block became to distinguish every functional quarter with the aid of adjusting quantity and light, instead of substances or making plans. A aware datum line that runs via the addition amplifies the adjustments in volume. Internally, modified plywood panels run underneath the datum with plaster above, even as externally, painted recycled brickwork runs beneath and shiplap hardwood cladding features above. The alteration in materials above the line highlights volumetric shift, at the same time as the feel of brickwork and grain of plywood extenuates mild and shadow below the line. A comparable idea is replicated inside the rest room tiling.

The awesome roof profile is simplistic in shape however pretty beneficiant in volume, matching the quantity shifts inner. within the eating and kitchen area, the ceiling rakes from the low point of the datum to a tremendous height, accomplishing morning solar via the high-stage glazing to the east.

sections of massive sliding doors, which get entry to the rear garden, body perspectives to the out of doors swing and a lemon tree, nostalgia from the web sites migrant heritage, drawing the kids out of doors.

adjoining to the main residing space is a separate room with an asymmetrical cathedral ceiling, the height accentuated via a striking, black metallic fire, backdropped through views of the outdoor and the industrial building beyond. on the room’s opposing give up, the space is opened to northern light by using a courtyard, which also presents light and perspectives to the adjacent kitchen, dwelling and toilet spaces. The courtyard may be accessed at once from the street, acting as a second, less formal access to the home.

The rear studio is separately leased, with access from the rear lane, this transitions the undertaking from public to personal. The laneway elevation is separated into masonry, wood and corrugated iron components to take a seat without difficulty with the dimensions and substances in the laneway. The skillion roof volumetrically and visually connects to a neighbouring Robinia tree and sky past.

Source: Here

Datum House by Rob Kennon Architects in Melbourne, Australia Photo Gallery