Hornbill House by Biome Environmental Solutions in Nilgiri, India

Hornbill House by Biome Environmental Solutions in Nilgiri, India


mission: Hornbill HouseArchitects: region: Nilgiri, IndiaArea: 1,614 sq.ftPhotographs by using: 

The Hornbill house is a renovated bungalow this is hidden deep within southern India’s forests. It became designed by using  to provide the proper retreat amongst nature for those that want to get away the busy town lives.The Hornbill house is part of a a hundred thirty five-acre property so that it will offer 9 bungalows in general while completed, all of them scattered across a tea and espresso plantation.

Hornbill residence, is positioned at O’land property, a tea and espresso plantation. The estate is an “quit of the road belongings”, bordering wooded area lands and commanding astounding perspectives. The property had an current bungalow which wished preservation and the brief known as for a further eight bungalows to be constructed in this 135 acre estate which could then be rented out as farm stays. Out of those 9 homes, 3 were found out.

In next discussions with the consumer, we advised that these bungalows be placed over the expanse of the property in place of a near knit development.

The concept changed into to offer privateness to the guests and a new and sundry experience to a returning guest. The property already had motor-capable roads and usable footpaths within and therefore these had been used to attain the distinct locations simply. consequently the constructing websites were chosen based at the perspectives, clean get entry to to a avenue or footpath, and terrain.

The Hornbill residence is located on an old drying yard sitting on the threshold of a water fall. The residence opens onto the perspectives of this water fall, a valley with a backdrop of layers of mountains in exclusive hues of blue of the sky, and inexperienced of the tea gardens, thereby integrating each of these perspectives strategically from a unique route from inside the residence. all of the rooms have principal view of this type of capabilities, at the same time as having a glimpse of the relaxation.

The walls are composite, of stone on the out of doors and mud bricks at the interior. The outside stone walls blends with the rock face close to to which the building is placed and therefore rooted to it’s surroundings whereas the inner mud walls offer a experience of warmth and shelter. The placing roof of the villa invokes a feel of flight that one feels whilst looking at on the views of the valley and hills from inside the constructing.

Source: Here

Hornbill House by Biome Environmental Solutions in Nilgiri, India Photo Gallery