Villa Ypsilon by LASSA Architects in Finikounda, Greece

Villa Ypsilon by LASSA Architects in Finikounda, Greece


task: Villa YpsilonArchitects: vicinity: Finikounda, GreeceArea: 1,614 sq.ftPhotographs by way of: NAARO

 have finished their design for the Villa Ypsilon undertaking this is located on an olive grove in Finikounda, Greece. It is simple to be aware in which the task receives its name from – when viewed from above, this extremely modern homestead is genuinely defined through its Y-shaped green roof which lowers progressively till it merges with the panorama, turning into a form of an extension of the terrain.The format of this residence is constructed from primary sections. The private area incorporates three bedrooms and toilets whilst the social place is where the kitchen, the living room and courtyard get right of entry to are placed.

located in an olive grove in southern Peloponnese, this summer time house is characterized with the aid of an Ypsilon formed inexperienced roof that acts as both an accessible extension of the terrain, while framing the most sizable views from the interior out. The challenge was designed by means of London and Brussels based architects Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd from LASSA architects (lassa-architects.com). The roof’s bifurcating pathways define three courtyards that form distinct hemispheres with specific occupancy relying at the path of the solar. The house is placed at the top of a hill which affords vistas towards the bay of Schiza and Sapientza in addition to mountain perspectives toward the east. the height of the house is limited to the top of the olive bushes to enable its integration with the encircling panorama.

The indoors areas are organized in fundamental elements: A greater personal vicinity containing three bedrooms and lavatories with perspectives towards the east and a more commonplace location in the direction of the south containing the kitchen region and the dwelling room which give non-stop access to all three courtyards. The stream thru, around and on pinnacle of the house paperwork a continuous promenade comprising indoor and outdoor sports. The form of the concrete shell coupled with the planted roof and pass air flow strategy presents an environmental response which prevents the need for mechanical cooling structures. The far off vicinity of the mission in aggregate with the restricted price range and non-preferred geometry prompted a construction approach that called for a big quantity of off-web page prefabrication and self-meeting which allowed to reduce the development time to 7 months without compromising something in phrases of great or exceeding the finances. “We determined to shop for a CNC device that allowed for sizeable prototyping and the production of non-standard factors. This blanketed the concrete shell formwork, the livingroom misplaced formwork/acoustic ceiling, custom window frames, interior fixtures and partition systems in addition to landscape and pool formers.” Theo Sarantoglou Lalis This ‘fingers-on’ approach allowed for a minimal use of industrial ‘off-the-shelf’ products while as an alternative favoring regionally sourced substances which includes concrete, terrazzo and marble.

Source: Here

Villa Ypsilon by LASSA Architects in Finikounda, Greece Photo Gallery