Wedge House by SOUP Architects in Surrey, United Kingdom

Wedge House by SOUP Architects in Surrey, United Kingdom


project: Wedge HouseArchitects: vicinity: Thames Ditton, Surrey ,United KingdomPhotographs via: 

 have efficaciously designed a modern-day energy-efficient home for a family of 3 generations. This difficult mission supplied just the right sort of challenge for the architects who managed to show it into an opportunity to create this great cozy home on a garden plot in Surrey within the united kingdom.The Wedge residence has an thrilling outdoors form because of the irregularly fashioned web page on which it become constructed.

We were approached through younger clients seeking to liberate the capacity of a backland web page set within the rear 1/2 of an existing suburban lawn in Surrey. Their brief turned into to create a present day five-bedroom residence for three generations of family.

The layout makes use of the irregular shape of the prevailing lawn to tuck the proposed residence into an unassuming triangular pocket to the aspect of the lawn that maintains lengthy perspectives from the principle house. The proposed residence is oriented to minimise overlooking to/from an condo development to the East and maximises afternoon and evening solar through being oriented West.

Our consumer’s ambition to have a relaxed, informal collection of residing areas work well with the uneven volumes created. The sturdy physical connection to the lawn targets to increase the calm modernism of the inner spaces out to the garden backdrop.

The uneven shape also integrates a non-public south/west going through first ground balcony to the principle bedroom and a huge cantilevered section to create a blanketed outside space to the doorway door. Recesses inside the japanese Elevation facing the adjacent housing estate allow openings in the façade that avoid overlooking, shaped and orientated closer to mature all righttrees indirect to the web page. natural light is then added into the heart of the house though some of triangular roof-lighting fixtures over the main staircase and main bed room dressing location.

The residence is supplied with degree get admission to from the street and conforms to Lifetime home criteria. To permit future flexibility, the inner arrangement permits for the floor floor cushty area to be transformed to a bed room if required with the adjacent wc and bathe providing handy washing centers.

The building material is formed from a bespoke metallic frame layout and pretty insulated timber frame infill. An included warmth recovery air flow gadget guarantees the demand for inner space heating is saved to a minimal. sun water panels fixed to the main roof provide maximum of the new water demand and a fully integrated rainwater harvester buried within the lawn contributes to bloodless water deliver.

The palette of external substances of vertical batten Western purple Cedar and dark gray smooth render subtly blends the house into its surrounding environment. Internally using a dark American Walnut, polished concrete, complimented via an off-white wall finish and deep slate gray finish to toilet regions gives the task a heat material richness. The glazing system is cut up between green casement devices with bespoke larger devices, inclusive of a ground ground triple sliding unit that slides into the external wall to create a completely clean 6.5metre open from the dwelling area to the lawn.

Source: Here

Wedge House by SOUP Architects in Surrey, United Kingdom Photo Gallery