VEX House by Chance de Silva Architects in London, UK

VEX House by Chance de Silva Architects in London, UK


mission: VEXArchitects: location: London, United KingdomArea: 1,237 squareftPhotographs by way of: Courtesy of 

The VEX residence is a unique constructing in London designed by using  architects. It’s layout uses a composition of music and structure to create a unique creation. It became designed in collaboration with Erik Satie’s piano piece “Vexations” which is also where the foundation from the call came from. The spherical sections of the house reference the loops of the repetitive piano music.

Vex is a unique architecture/sound collaboration. it is an in situ concrete house which arose out of the collaboration among musician Robin Rimbaud (referred to as ‘Scanner’) and designers danger de Silva.

music and architecture each take as their place to begin Erik Satie’s ‘Vexations’ – a looping, repetitive piano work that lasts around 18 hours in non-stop overall performance.

that is to our knowledge the first structure/sound collaboration of this kind given that Le Corbusier/Xenakis/Varèse’s Philips Pavilion of 1958. (In that it changed into envisaged as an integrated design collaboration, with the song and architecture symbiotic and made in parallel, rather than the sound delivered later as an installation in an current constructing).

creating the constantly converting, fluted exterior concrete required bold craftsmanship in making the boat-like formwork.

Internally, uncovered concrete ceilings, factors of wall and a unmarried elliptical column create a warm, cavelike experience – even though the constructing is sarcastically very mild with window positions responding to Satie’s musical rating in addition to contextual and daylight parameters.

wherever an top ground is ‘pulled returned’ from the only beneath a crescent-formed rooflight effects. in which an higher floor overlaps the one beneath, there's a reflective soffit of galvanised metallic.

The building is a very formidable addition to a London conservation area (of predominantly Victorian homes). It nudges forward of the ancient constructing line to provide perspectives down the road, capture sunshine around the clock, and appearance out towards a neighborhood landmark church.

The building is triple-glazed, noticeably insulated and, with excellent thermal mass from the concrete, has a without a doubt-controlled internal surroundings the usage of an green condensing gasoline boiler and underfloor heating.

Sound is included in a hardwired Sonos device controlled from iPod or cell cellphone.

Source: Here

VEX House by Chance de Silva Architects in London, UK Photo Gallery