Sardinera House by Ramon Esteve in Valencia, Spain

Sardinera House by Ramon Esteve in Valencia, Spain


challenge: Sardinera HouseArchitects: area: Jávea, Alicante, Valencia, SpainArea: 13,831 squareftPhotographs via: 

The beautiful house that we’re showcasing these days is the Sardinera house that was designed with the aid of , a Spanish studio that you is probably already acquainted with from some of their projects featured on our site along with the El Bosque house and the house in the Pine forest.This brilliant living is placed on a pristine area in Jávea, a coastal town within the Alicante province of Valencia, Spain. It offers definitely breathtaking panoramic views of the Mediterranean Sea and its coast and you could be sure that the architects made the most out of it.

positioned in a setting of exquisite splendor and valuable landscape, in front of the Mediterranean Sea, among El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera residence lays at the top of a hillside, flanked through a headland entering the ocean on a bay of turquoise waters.

“The authentic idea for the design changed into primarily based on enjoying and improving the panoramic perspectives of the setting, through growing a chilled contemplative surroundings that lets in playing the experience furnished by means of the region.”

a set of concrete walls is thrown going through special instructions, compressing and expanding the views and generating several pix. The vertical surfaces are constrained horizontally with the aid of lengthy cantilevers that enlarge in the direction of the ocean, hence growing verandas that enclose the large terrace. due to their positive device, those cantilever don’t lean at the walls, however in shape in among them, accordingly growing the visual anxiety and producing paradoxical sensations of massiveness and weightlessness.

“The perspectives outwards are framed between the architectural surfaces and the pool floor, mentioned at the horizon.”

The longitudinal façades of the house are the alternative. the entrance façade, hermetical and opaque, is blanketed with the aid of an automated device of adjustable blinds made from whitened Accoya timber. It protects the façade from the sun exposition and, on the identical time, limits the viewing from the street. on the contrary, the East façade is a good deal more permeable and obvious. The concrete vertical surfaces are closed with the aid of huge glass panes, included by means of cantilevers and sinuous curtains that carry an ethereal Mediterranean individual.

Sardinera residence has a strong tectonic individual because of its expressive materials. the texture of the white concrete poured in timber formwork and the feel of the deepwhite timber have completed such a similarity that they on occasion seem the same, as it occurs within the lateral windows.

the texture produced by way of the print of the timber formwork is considerable on the concrete surface, thus setting up a common language with the white-shaded wooden used in blinds, ceilings, birthday celebration walls and fixtures. A white hue covers all of the detail, which can be different simply because of its material, producing subtle changes of texture. The neighborhood stone masonry partitions build a base for the white concrete volumes to face on and additionally hyperlink the building to the panorama.

The house displays the development method. all the structural elements are manufactured from exposed concrete, even as the enclosure is product of timber and glass.

there may be an access thru a double-height quantity with facet walls aiming the view at the sea and providing the tourist a primary touch with the horizon. The day rooms are at the floor ground, as a part of a fluid set articulated with the aid of the white concrete walls. a few plants is brought in the in-among spaces, transferring the garden into the residence. each room opens in the direction of the horizon thru its very own veranda.

The living room has a primary role and a unique characteristic, a glass corner framing the first-class views of the ocean.

each extent on the primary ground hosts a bedroom. in place of permitting frontal perspectives framed via the walls, the glass corners provide a whole lot greater interesting panoramic perspectives. every room has a small glass balcony, just like a bay window, set again of the boundary of the cantilever, so as to beautify the visible importance of the horizontal surfaces.

The staircase has been developed as a sculptural element. the ocean is seen through its translucent glass steps. This transparency additionally lets in the herbal mild to reach to the basement. At night, the stairs mild up as a lamp. The banister is a sloping floor that follows the same concept than the architectural partitions. at the basement floor, besides carrier and parking areas, there are a few visitor bedrooms, a health club and an indoor pool, with a sauna and a dressing room.

at the basement floor, besides provider and parking regions, there are a few guest bedrooms, a fitness center and an indoor pool, with a sauna and a dressing room.

“The indoor and outdoor pools are on one-of-a-kind flooring but connected through a longitudinal window. via it, the water of the outdoor pool casts shadows over the indoor pool.”

all the lighting fixtures inside the residence are adjustable LED integrated inside the architecture. exterior, the lines of lighting fixtures draw the identical route than the walls of the house.

besides, the constructing fulfils the environmental requirements and holds an A certificates for energy efficiency, because of a appropriate have a look at on solar publicity and air flow, similarly to the usage of geothermal wells, evacuated tube collectors on the roof and a tank for collecting rain water.

The out of doors space has been designed as an extension of the indoor space. The traces that define the constructing are drawn past the walls, marking the styles of the vegetation, the pavement, the pool and the outside lights. The lawn presentations several zones with very special capabilities. each outdoor sector is singular however belongs to the same idea of a homogeneous indigenous Mediterranean lawn. The flat and sunny entrance place, incorporates some olive bushes with huge twisted trunks that supply persona and beauty to the get right of entry to. The sloping vicinity recreates the everyday terraces of the hillsides by way of the ocean. Pine trees, citrus timber and natural flowers are displayed on those unique ranges, contained by using masonry walls that links the gardento the basement of the house.

“It effects in a residence with several areas in which the ocean may be pondered, from every of its indoor rooms or outside regions.” (Ramón Esteve).

The indoors design has been absolutely made via Ramón Esteve Estudio. The pavement is made from off-white polished concrete, non-stop both inside and outside. all of the wood is deepwhite Accoya wood. The massive putting benches within the toilets are made from natural stone. The pool vases also are manufactured from polished concrete in distinctive tones. there may be a living room area by way of both swimming swimming pools, described by its flat cobblestone pavement.

Source: Here

Sardinera House by Ramon Esteve in Valencia, Spain Photo Gallery