VDB Residence by Govaert & Vanhoutte Architects near Ghent, Belgium

VDB Residence by Govaert & Vanhoutte Architects near Ghent, Belgium


assignment: VDB ResidenceArchitects: location: Sint-Martens-Latem, BelgiumArea: eight,708 squareftPhotographs by way of: Courtesy of 

 is a properly-mounted Belgian studio which has already been referenced on our website online while we featured their DBB house project. Now, we’ve come across any other extraordinary cutting-edge domestic design by using this studio which became not possible to resist showcasing.

The VDB house with the aid of  is placed simply southeast of Ghent, Belgium on a plot along the Leie river in Sint-Martens-Latem. It changed into designed thru a chain of concrete planes that fold around a important swimming pool. The interior is showered in daylight via the glazed facade that still permit the proprietors to experience the perspectives.

The river Leie, that runs through the historical metropolis Ghent is widely recognized for its entertainment boating. a bit in addition downstream from the metropolis centre of Ghent, many boats reduce throttle or come to a complete stop to gaze upon a residence, pretty exclusive from the opposite homes along the river. Amidst a golfing terrain like garden lies a sculptural concrete bachelor pad, grafted at the life-style of its proprietor.

The view from the river shows a protracted floating horizontal concrete framework that defines the floor ground, interior in addition to outside. The floor floor holds all day features, the pool place, and pool house. A second smaller concrete extent includes the grasp mattress & tub room and two extra bed / tub rooms. A non-public terrace at the roof, connected most effective to the master suite, has a diminished floor in the direction of the pinnacle of the quantity, developing a personal outdoor area with marvellous views in the direction of the river and the garden.

The entire floor floor region is strongly directed towards the river. maximum parts of the facade are completely glazed to allow as a good deal visibility with the lawn and river as feasible. To permit greater privacy, the timber container like quantity that holds the pool residence, can be prolonged with sliding panels, to completely disguise the pool vicinity from the passing boats at the river. The the front façade in the direction of the street is partially closed by a wooden plane, preserving 2 entrance doors and a gate closer to the automobile elevator. An willing aircraft permits the doorway on the elevated concrete slab of the framework. The night time quarters on the primary level are completely opened up closer to the lawn, and closed off via concrete walls towards the road and river. each bedroom has a personal terrace.

Nightly activities live underground. Descending the stairs along the glazed the front façade, the intense floor ground becomes dark & comfortable within the cave. timber and black Moroccan tadelakt set the tone. the focal point inside the basement lies on the massive window in the back of the bar, revealing the internal of the pool. The bar in the back of the pool window, a DJ booth, a glazed wine cupboard, the long front room benches, the region for extraordinary vehicles, a constructed in cigar cupboard, are the embodiment of an unique underground club.

Source: Here

VDB Residence by Govaert & Vanhoutte Architects near Ghent, Belgium Photo Gallery