Beachyhead Residence by SAOTA in Plettenberg Bay, South Africa

Beachyhead Residence by SAOTA in Plettenberg Bay, South Africa


assignment: Beachyhead ResidenceArchitects: location: Plettenberg Bay, South AfricaPhotographs with the aid of: 

if you’ve been following our web site updates, you’ve in all likelihood got here throughout the which we lately showcased. It was a high-priced current domestic designed with the aid of the pretty popular South Africa-based studio . 

nowadays, we are lower back with but some other breathtaking mission by way of the leading South African architecture studio. We’d like to give one in every of their brand new residential designs – the Beachyhead residence which is placed in Plettenburg Bay, South Africa, overlooking Robberg seashore.This particular home is designed to paint soothing vistas of the sea. It’s designed started out as a simple box however it resulted into some thing sincerely spectacular.

hovering over the dune and a stone throw from Robberg seaside in Plettenberg Bay, the design turned into conceived as a easy container which captures and frames the ocean view. The outer shell of the container is finished in a difficult herbal texture that references returned to the dune, contrasting with the easy screen and soffit that tapers to create a sensitive body.

From the street, the scale of the residence is simple, with dwelling areas concealed on a decrease level. sturdy horizontality is articulated in the front cover, that is planted with indigenous shrubs cascading over the slab area.

Taking benefit of the high-quality views – with Robberg peninsula to the south-east and the Outeniqua Mountains in the distance toward the north – the southern phase of the house is higher and appears to be sliced off from the northern part in a sculptural way. This establishing extends vertically via the building, washing northern light into the deeper areas of the house. Lit from a skylight above, the stairs are delicately suspended in this void, also permitting views through it.

The geometry of the staircase continues as a diagonal line that extends the cantilevering amusement terrace. The centrally-located kitchen serves the residing areas and northern courtyard. The kitchen quantity opens upwards to the bedroom gallery, allowing northern mild into the distance.

located on the decrease terrace, the pool connects to the main amusement spaces through a stone staircase, articulated as a part of the plinth. With a water level that is barely raised above the deck surface; a rim float all round creates the influence that this reflective water body slots into the wooden deck. This further creates harmony between this subtle, easy-flowing home and its herbal surroundings.

Source: Here

Beachyhead Residence by SAOTA in Plettenberg Bay, South Africa Photo Gallery