House on Formentera Island by Marià Castelló Martínez in Spain

House on Formentera Island by Marià Castelló Martínez in Spain


venture: residence on Formentera IslandArchitects: area: Platja de Migjorn, SpainArea: three,390 sq.ftPhotographs via: Courtesy of 

, a Spanish studio based on the Formentera Island, have merged the natural landscape with cutting-edge architecture to create the residence on Formentera Island or otherwise referred to as the “Bosc d’en pep ferrer’ venture. The design of this steeply-priced residence inhabits a cross phase of the plot, exposing naked rock to permit a glimpse of the breathtaking herbal splendor of the website online.

Bosc d’en Pep Ferrer is the traditional toponym of a massive plot positioned next to the seaside of Migjorn, on the south coast of the island of Formentera. This territory has a place that unleashes the desire to inhabit an oneiric view, in which the horizon is simplest cut with the aid of the lovely silhouette of the Pi des Català Tower, constructed in 1763.

The project focuses on the duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the mild. The earth and the air. the handcrafted and the technological. Compression attempt and traction resistance.

The rock, which involves the surface in the chosen vicinity, has been carved as if it have been a sculpture, offering a cavity harking back to the ‘marès’ stone quarries. an entire area materialized with a unmarried stone. Monolithic. Megalithic. Stereotomic.

The intervention gives a residence for a family touchy to the environment, which program is divided into three mild modules built in dry production structures and a hollow space made by means of subtraction of material at the lower floor. This longitudinal disposition offers region to complete-empty successions , patios, connecting walkways, transverse views and a place created by time and found by way of marvel: a natural cave inside the fundamental get right of entry to courtyard, which turned into incorporated to the venture during the method of construction.

The shape is effortlessly comprehensable and manifests itself in three stratums with ascending tiers of precision: the decrease ground expresses the obvious absence of containment walls added to the rocky layer, in addition to the arrival of a small concrete shape that regulates the upper stage of this floor and constitutes the guide platform of the floor ground. at the upper floor, as if it were a real-scale scale version, the double-supported installation of the shape will become obtrusive from the interior, in which it's been left visible in maximum cases. here a unmarried detail (cross-laminated wooden pannels) cluster several functions: shape, closure and indoors finishing.

The advanced quality of the used substances and their unions has performed an essential function within the procedure of advent and cognizance of the challenge. Bioconstruction criteria has given desire to herbal materials and if possible from the development region: sculpted rock, overwhelmed gravel from the excavation, capri limestone, pine and fir timber, recycled cotton panels, white macael marble, high permeability silicate painture, etc. All this has reverted to hygroscopic enclosures which are permeable to water steam and guarantee high-quality and wholesome indoor surroundings, at the same time as at the same time require much less strength efforts for the proper bulding functioning.

on the environmental level, the design gives passive bioclimatic structures of validated effectiveness on this climate, in addition to water self-sufficiency way to a huge volume rainwater cistern that reuses rainwater.

Source: Here

House on Formentera Island by Marià Castelló Martínez in Spain Photo Gallery